नुसखे सेहत के
(1)शलजम विटामिन C और खाद्य रेशों से भरपूर है .साथ ही इसमें केलोरीज़ बहुत कम हैं .
(2) ताज़ा हरा धनिया (Fresh Coriander leaves) पाचन को पुष्ट करता है ,पेट दुरुस्त रखने में मददगार है
,गैस के बनने को मुल्तवी रखता है .
(3) दिमाग को चाक चौबंद दुरुस्त चौकन्ना रखने के लिए रोजाना एक मुठ्ठी (28 )बादाम का सेवन करें
.इसमें मौजूद हैं ओमेगा 3 और ओमेगा6 जैसे आवश्यक वसीय अम्ल (omega 3s and omega 6s essential
fatty
acids )जो आपको चेतन्य बनाए रहतें हैं
(4 )The pectin and fibre in pears calm an irritated digestive tract .
Pectins are a mixture of polysaccharides found in plant cell walls .These are used as gelling agents
रोज़ एक नाशपाती खाइए पाचन क्षेत्र को शांत रखिये .
(5)A CUP OF TEA IMPROVES OVERALL HEALTH
Tea in all forms ,offers wide range of benefits for your health ,recent studies have found .The processing changes the nutritional profile and some of the health effects .But no matter the process ,all tea leaves are dense with flavonoids ,a health promoting chemical .
Flavonoids are naturally occurring ,phenolic compounds belonging to a group that includes many plant pigments.
(6)संतरे का ताज़ा जूस रोजाना पीते रहने से गुर्दों में बनने वाले केशियम ओग्ज़लेट स्टोंस से किसी हद तक
बचा जा सकता है .
(7)Spinach contains an antioxidant ,CO -Q 10 ,which help strengthen heart muscles .
(8)BANANAS TO BECOME STAPLE DUE TO GLOBAL WARMING
Bananas could soon become a critical food source for millions of people and replace potatoes as the staple diet due to climate change , a new study has claimed .They also predict that the world's three biggest crops -maze ,rice and wheat -will decrease in many developing countries .
मैग्नीशियम ,पोटेशियम ,खाद्य रेशों से भरपूर केला आबालवृद्धों के लिए एक सम्पूर्ण आहार है .
(9)सब्जियों को इस्तेमाल से पहले नमक के पानी से भरे एक बड़े बर्तन में कुछ देर भीगा रहने दे ताकि धूल
मिट्टी साफ़ हो जाए .
(10) अपना खुराकी केल्शियम बढ़ाने के लिए खुराक में शामिल करें फलियाँ : ब्लैक आईड पीज़ (Black eyed peas),Kidney beans(गुर्दे की शक्ल की लाल भूरी सैम ) और white beans.
(1)शलजम विटामिन C और खाद्य रेशों से भरपूर है .साथ ही इसमें केलोरीज़ बहुत कम हैं .
(2) ताज़ा हरा धनिया (Fresh Coriander leaves) पाचन को पुष्ट करता है ,पेट दुरुस्त रखने में मददगार है
,गैस के बनने को मुल्तवी रखता है .
(3) दिमाग को चाक चौबंद दुरुस्त चौकन्ना रखने के लिए रोजाना एक मुठ्ठी (28 )बादाम का सेवन करें
.इसमें मौजूद हैं ओमेगा 3 और ओमेगा6 जैसे आवश्यक वसीय अम्ल (omega 3s and omega 6s essential
fatty
acids )जो आपको चेतन्य बनाए रहतें हैं
(4 )The pectin and fibre in pears calm an irritated digestive tract .
Pectins are a mixture of polysaccharides found in plant cell walls .These are used as gelling agents
रोज़ एक नाशपाती खाइए पाचन क्षेत्र को शांत रखिये .
(5)A CUP OF TEA IMPROVES OVERALL HEALTH
Tea in all forms ,offers wide range of benefits for your health ,recent studies have found .The processing changes the nutritional profile and some of the health effects .But no matter the process ,all tea leaves are dense with flavonoids ,a health promoting chemical .
Flavonoids are naturally occurring ,phenolic compounds belonging to a group that includes many plant pigments.
(6)संतरे का ताज़ा जूस रोजाना पीते रहने से गुर्दों में बनने वाले केशियम ओग्ज़लेट स्टोंस से किसी हद तक
बचा जा सकता है .
(7)Spinach contains an antioxidant ,CO -Q 10 ,which help strengthen heart muscles .
(8)BANANAS TO BECOME STAPLE DUE TO GLOBAL WARMING
Bananas could soon become a critical food source for millions of people and replace potatoes as the staple diet due to climate change , a new study has claimed .They also predict that the world's three biggest crops -maze ,rice and wheat -will decrease in many developing countries .
मैग्नीशियम ,पोटेशियम ,खाद्य रेशों से भरपूर केला आबालवृद्धों के लिए एक सम्पूर्ण आहार है .
(9)सब्जियों को इस्तेमाल से पहले नमक के पानी से भरे एक बड़े बर्तन में कुछ देर भीगा रहने दे ताकि धूल
मिट्टी साफ़ हो जाए .
(10) अपना खुराकी केल्शियम बढ़ाने के लिए खुराक में शामिल करें फलियाँ : ब्लैक आईड पीज़ (Black eyed peas),Kidney beans(गुर्दे की शक्ल की लाल भूरी सैम ) और white beans.
1 टिप्पणी:
सर बेहद महतवपूर्ण जानकारी से रूबरू करवाने हेतु बहुत-2 शुक्रिया
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