गुरुवार, 7 फ़रवरी 2013

Breakfast can boost IQ in kids


Breakfast can boost IQ in kids


Children who have breakfast on  a daily basis score higher on full scale ,verbal , and performance IQ tests , a study has claimed .University of Pennsylvania School of Nursing researchers found that children who did not eat breakfast regularly had 5.58 points lower verbal ,2.50 points lower performance , and 4.6 points lower total IQ scores than children who ate breakfast. 



Study suggests breakfast could make kids smarter 

New research from the University of Pennsylvania School of Nursing has found that children who regularly have breakfast on a near -daily basis had significantly higher full scale , verbal and performance IQ test scores.

In one of the first studies to examine IQ and breakfast consumption , researchers examined data from 1,269 children six years old in China ,where breakfast is highly valued , and concluded that children who did not eat breakfast regularly had 5.58 points lower verbal , 2.50 points lower performance , and 4.6 points lower total IQ scores than children who often or always ate breakfast .

"Childhood is a critical period in which dietary and lifestyle patterns are initiated , and these habits can have important immediate and long term implications ,"said lead author Jianghong-Liu."Breakfast habits appear to be no exception , and irregular  breakfast eating has already been associated with a number of unhealthy behaviors , such as smoking ,frequent alcohol use ,and infrequent exercise."

At age 6 , a child's cognitive ability at both the verbal and performance levels is rapidly developing .Both the nutritional and social aspects of breakfast play a role .After a whole night of fasting ,breakfast serves as a means to supply "fuel"to the brain .

          Meanwhile ,social interaction at breakfast time with parents may promote brain development.

Mealtime discussions may facilitate cognitive development by offering children the opportunity to expand their vocabulary ,practice synthesising and comprehending stories , and acquire general knowledge ,noted the authors.

       The researchers suggest that schools play a role in stressing the importance of eating breakfast by delaying start times and /or providing breakfast to allow students to profit from the cognitive benefits of eating before a morning curriculum .

           "Because adequate nutrition in early childhood has been linked to increased IQ through childhood ,which is related to decreased childhood behavioral disorders ,better career satisfaction , and socioeconomic success in adults ,breakfast consumption could ultimately benefit long -term physical and mental health outcomes as well a quality of life ,"said Liu.







जो लोग रोज़ सुबह नियत समय नाश्ता करतें हैं उनके  एक सामान्य हेल्दी वेट (तौल )बनाए रखने की संभावना मौजूद रहती है .

हफ्ते में दस या और भी ज्यादा बार टमाटर आधारित भोजन (सूप ,टमाटर ज्यूस  समेत )लेते हैं उन पुरुषों के  लिए प्रोस्टेट कैंसर के खतरे का वजन 35%कम रह जाता है .

GREEN TEA AND RED WINE MAY HALT ALZHEIMER'S 

ग्रीन टी तथा रेड वाइन में कुछ ऐसे कुदरती रासायनिक तत्व मौजूद रहतें हैं जो बुढापे के एक अपविकासी रोग अल्ज़ाईमर्ज़ से  जिसमें लगातार बढ़ते क्रम में याददाश्त छीजती चली जाती है दिमाग में  एक हानिकारक प्रोटीन के गुच्छे बन जातें हैं ,दिमाग क्षय होकर सिकुड़ने लगता है ,बचाए रह सकतें हैं .

ये रसायन रोग के पनपने की प्रक्रिया और मार्ग में एक ख़ास कदम को छिन्न विछिन्न कर देते हैं .बाधक बन जातें हैं दिमागी कोशाओं के क्षय के लिए कुसूरवार इस रोग के आगे बढ़ने में .

Natural chemicals found in green tea and red wine may halt Alzheimer's by disrupting a key step in the pathway of the neuro-degenerative disease .The researchers identified the process which allows harmful clumps of protein to latch on to brain cells ,causing them to die.


Sunlight cuts diabetes risk by 50%

साइंसदानों के अनुसार भारतीयों में विटामिन D की कमीबेशी टाईप -1 डाआय़बिटीज (T1D)के खतरे के वजन को बढ़ाए  रहती है  .हारवर्ड स्कूल आफ पब्लिक हेल्थ में किये गए एक अध्ययन के अनुसार किशोरावस्था से युवावस्था के देहलीज़ पे पाँव रखते हुए इस दरमियान जिन लोगों में इस विटामिन का पर्याप्त स्तर बना रहता है वह अपने लिए T1D के जोखिम को 50%कम कर लेते हैं .

अभी यह कयास मात्र है लेकिन इसकी पुष्टि होने पर विटामिन D सम्पूरण T1D को वयस्क होते लोगों में मुल्तवी रखने में एक बचावी चिकित्सा की भूमिका में भी आ सकता है .

अब तक के अन्वेषणों में इस अध्ययन से यह खुलासा होता प्रतीत होता है कि विटामिन D ,T1D के खिलाफ एक सुरक्षा कवच बनके आ सकता है .

एक साधारण से रक्त परीक्षण  से विटामिन D के स्तर का जायजा लेके रोग प्रवणता की प्रागुक्ति की जा सकती है .

बेशक उन लोगों में विटामिन D की कमीबेशी की संभावना प्रबल बनी रहती है जो धूप में आने से बचते रहतें हैं ,ज़रुरत से ज्यादा परिधान से खुद को धूप  से बचाए रहतें हैं ,खुराक में जिनकी फेटि फिश (तैलीय मच्छी )भी कमतर रहती है .जिनकी चमड़ी डार्कपिगमेंट गहरे रंजक से युक्त  रहती है .



Images for pictures of school children taking breakfast

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  • 2 days ago

12 टिप्‍पणियां:

madhu singh ने कहा…

सर जी ,in नवीन जानकारियो से
जीवन की कई समस्याओं ko hal
kiya ja sakta hai

प्रवीण पाण्डेय ने कहा…

बहुत सुन्दर जानकारी..

MANU PRAKASH TYAGI ने कहा…

सारी जानकारियां बढिया है विशेषकर मधुमेह के बारे में

Rajendra Kumar ने कहा…

स्वास्थ के बारे में आपकी हर पोस्ट ही लाभकारी है,आभार।

अरुन शर्मा "अनंत" ने कहा…

आदरणीय सर आपको प्रणाम, हर दिन कुछ न कुछ नया सिखाते हैं, अच्छी जानकारियां दिल से आभार.

Anita ने कहा…

ग्रीन टी पियें, लाल जूस यानि टमाटर का रस पियें और धूप में रोजाना टहलें..वाह ! कितने सरल उपाय और कितने सारे फायदे..

शालिनी कौशिक ने कहा…

सार्थक व् उपयोगी जानकारी भरी सराहनीय प्रस्तुति .आभार राजनीतिक सोच :भुनाती दामिनी की मौत आप भी जाने अफ़रोज़ ,कसाब-कॉंग्रेस के गले की फांस

kavita verma ने कहा…

उपयोगी जानकारी

काजल कुमार Kajal Kumar ने कहा…

सूर्य की रौशनी का डायबि‍टीज़ से संबंध मेरे लि‍ए नई जानकारी है. धन्‍यवाद.

डॉ. मोनिका शर्मा ने कहा…

Informative Post....

रविकर ने कहा…

आपकी उत्कृष्ट प्रस्तुति आज शुक्रवार के चर्चा मंच पर ।।

पी.सी.गोदियाल "परचेत" ने कहा…

स्वास्थ्यवर्धक उपयोगी जानकारी देता आलेख !