आरोग्य प्रहरी
(१)KEEP YOUR BRAINS SHARP .A life -time of mentally stimulating games can cut risk of Alzheimer's by nearly a third.Play chess.Learn something new everyday.
(2)जो लोग अक्सर सफ़ेद चावल का इस्तेमाल करते हैं वह ब्राउन राइस खाने वालों के बरक्स जीवन शैली रोग मधुमेह -२ के खतरे का वजन अपने लिए २७ % बढ़ा लेते हैं .
(३) NEW JAB END MISERY OF ARTHRITIS PAIN
Scientists have created a potent new gene therapy technique ,which could bring hope to millions crippled by arthritis pain .Not only does the wonder therapy stop the destruction of the joint , it appears to also protect against loss of cartilage.
(4)Excess salt in food can make you three times more likely to develop heart disease or stroke.
(5)Exercising during pregnancy can help you prime your body and strengthen your core for childbirth.
(6)GREEN TEA ,COFFEE MAY CUT STROKE RISK
एक अध्ययन के अनुसार जो लोग कमसे कम एक कप कोफी रोजाना पीते हैं उनके लिए ब्रेन अटेक (मष्तिष्क आघात )का ख़तरा २ ० % कम हो जाता है .जबकि दो कप ग्रीन चाय रोजाना सेवन करने वालों के लिए यह १ ४ % कम हो जाता है तथा चार कप ग्रीन टी पीने वालों के लिए २ ० % घट जाता है .
(७ )विटामिन C बहुल फल एवं तरकारियाँ (अमरुद ,,संतरा,किवी ,आंवला ,लाल -हरी मिर्च ,बेल पेपर ,पार्सले ,Thyme,MUSTRAD GREENS ,सरसों का साग आदि )बुढापा रोधी गुणों से लैस हैं .चमड़ी को भी ,चिकना एवं जवान बनाए रहते हैं .
(८ )रात का खाना यदि आठ बजे के बाद खा रहे हैं ,हेवी मील्स से बचिए ,अपच ,अम्ल शूल (अपच के कारण छाती में होने वाली जलन ) ,वेट गेन आदि से बचे रहेंगे .
(९ )HIGH -FAT DAIRY FOOD INCREASES DEATH RISK IN BREAST CANCER PATIENTS
रिसर्च दानों के अनुसार उच्चवसा युक्त डैरी उत्पाद (चीज़ और कस्टर्ड सहित )स्तन कैंसर के मरीजों में मौत के खतरे को बढ़ा देते हैं .जो लोग एक या दो सर्विंग्स रोजाना उच्च वसा दुग्ध उत्पादों की लेते रहते हैं उनके लिए स्तन कैंसर से मरने का ख़तरा ४ ९ % बढ़ जाता है जबकि इनके लिए किसी और वजह से मौत का ख़तरा भी ६ ४ % बढ़ जाता है .
जबकि कम वसा दुग्ध उत्पादों के सेवन का ऐसा ही असर नहीं पड़ता है .कम वसा युक्त डैरीउत्पाद इस्ट्रोजन का स्तर भी कमतर लिए रहते हैं उच्च वसा उत्पादों के बरक्स .यही Oestrogen वह होरमोन है जो स्तन कैंसर के खतरे के वजन को बढ़ा सकता है .
माहिरों के अनुसार निम्न वसा खुराक तथा व्यायाम और तौल को बनाए रखने बढ़ने न देने का स्तन कैंसर की पुनरावृत्ति को टाले रखने में बड़ा हाथ रहता है .
अध्ययन जर्नल आफ दी नेशनल कैंसर इंस्टिट्यूट में प्रकाशित हुआ है .
vitamin C rich foods.
#6: Broccoli, Cauliflower, Brussels Sprouts
Broccoli provides 89mg (149% DV) of vitamin C in a 100g serving, 81mg (135% DV) per cup chopped, 28mg (46% DV) per piece. Raw cauliflower provides much less with 46mg (77% DV) per cup, raw brussles sprouts provide 75mg (125% DV) per cup, 16mg (27% DV) per sprout. Click to see complete nutrition facts.
#7: Kiwi Fruits (Chinese Gooseberries)
Kiwi fruits are tart as well as decorative, they make a great addition to any fruit salad or dessert. A 100g serving will provide 93mg (155% DV) of vitamin C, that is 164 mg (273% DV) per cup, 84mg (141% DV) per fruit.
Click to see complete nutrition facts.
#8: Papayas (aka: Lechoza, Mamão, Pawpaw)
In addition to vitamin C, papaya is also a great source of vitamin A and folate (vitamin B9). Papaya provides 62mg (103% DV) per 100 gram serving, that is 87mg (144% DV) per cup cubed, and 188mg (313% DV) in a medium sized papaya.
Click to see complete nutrition facts
#9: Oranges and Clementines (Tangerines)
Read more at http://www.healthaliciousness.com/articles/vitamin-C.php#gxR0qVVESmwoKlTQ.99
(१)KEEP YOUR BRAINS SHARP .A life -time of mentally stimulating games can cut risk of Alzheimer's by nearly a third.Play chess.Learn something new everyday.
(2)जो लोग अक्सर सफ़ेद चावल का इस्तेमाल करते हैं वह ब्राउन राइस खाने वालों के बरक्स जीवन शैली रोग मधुमेह -२ के खतरे का वजन अपने लिए २७ % बढ़ा लेते हैं .
(३) NEW JAB END MISERY OF ARTHRITIS PAIN
Scientists have created a potent new gene therapy technique ,which could bring hope to millions crippled by arthritis pain .Not only does the wonder therapy stop the destruction of the joint , it appears to also protect against loss of cartilage.
(4)Excess salt in food can make you three times more likely to develop heart disease or stroke.
(5)Exercising during pregnancy can help you prime your body and strengthen your core for childbirth.
(6)GREEN TEA ,COFFEE MAY CUT STROKE RISK
एक अध्ययन के अनुसार जो लोग कमसे कम एक कप कोफी रोजाना पीते हैं उनके लिए ब्रेन अटेक (मष्तिष्क आघात )का ख़तरा २ ० % कम हो जाता है .जबकि दो कप ग्रीन चाय रोजाना सेवन करने वालों के लिए यह १ ४ % कम हो जाता है तथा चार कप ग्रीन टी पीने वालों के लिए २ ० % घट जाता है .
(७ )विटामिन C बहुल फल एवं तरकारियाँ (अमरुद ,,संतरा,किवी ,आंवला ,लाल -हरी मिर्च ,बेल पेपर ,पार्सले ,Thyme,MUSTRAD GREENS ,सरसों का साग आदि )बुढापा रोधी गुणों से लैस हैं .चमड़ी को भी ,चिकना एवं जवान बनाए रहते हैं .
(८ )रात का खाना यदि आठ बजे के बाद खा रहे हैं ,हेवी मील्स से बचिए ,अपच ,अम्ल शूल (अपच के कारण छाती में होने वाली जलन ) ,वेट गेन आदि से बचे रहेंगे .
(९ )HIGH -FAT DAIRY FOOD INCREASES DEATH RISK IN BREAST CANCER PATIENTS
रिसर्च दानों के अनुसार उच्चवसा युक्त डैरी उत्पाद (चीज़ और कस्टर्ड सहित )स्तन कैंसर के मरीजों में मौत के खतरे को बढ़ा देते हैं .जो लोग एक या दो सर्विंग्स रोजाना उच्च वसा दुग्ध उत्पादों की लेते रहते हैं उनके लिए स्तन कैंसर से मरने का ख़तरा ४ ९ % बढ़ जाता है जबकि इनके लिए किसी और वजह से मौत का ख़तरा भी ६ ४ % बढ़ जाता है .
जबकि कम वसा दुग्ध उत्पादों के सेवन का ऐसा ही असर नहीं पड़ता है .कम वसा युक्त डैरीउत्पाद इस्ट्रोजन का स्तर भी कमतर लिए रहते हैं उच्च वसा उत्पादों के बरक्स .यही Oestrogen वह होरमोन है जो स्तन कैंसर के खतरे के वजन को बढ़ा सकता है .
माहिरों के अनुसार निम्न वसा खुराक तथा व्यायाम और तौल को बनाए रखने बढ़ने न देने का स्तन कैंसर की पुनरावृत्ति को टाले रखने में बड़ा हाथ रहता है .
अध्ययन जर्नल आफ दी नेशनल कैंसर इंस्टिट्यूट में प्रकाशित हुआ है .
vitamin C rich foods.
#1: Red and Green Hot Chili Peppers
An excellent way to spice up soups, curries, and sauces, green chillies provide the most vitamin C than any other food with 242.5mg (404% DV) per 100 gram serving, 181.88mg (303% DV) in a half cup chopped, and 109.13mg (182% DV) in a single green chili pepper. Red chillies provide 144mg (240% DV) of vitamin C per 100g serving, 108mg (180% DV) per half cup chopped, and 65mg (108% DV) per pepper. Click to see complete nutrition facts.
An excellent way to spice up soups, curries, and sauces, green chillies provide the most vitamin C than any other food with 242.5mg (404% DV) per 100 gram serving, 181.88mg (303% DV) in a half cup chopped, and 109.13mg (182% DV) in a single green chili pepper. Red chillies provide 144mg (240% DV) of vitamin C per 100g serving, 108mg (180% DV) per half cup chopped, and 65mg (108% DV) per pepper. Click to see complete nutrition facts.
#2: Guavas
Depending on variety, guavas can provide as much as 228mg (381% DV) of vitamin C per 100g serving, 377mg (628% DV) per cup, and 126mg (209% DV) per fruit.
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#3: Bell Peppers
A staple of pasta sauce and pizza the sweet bell pepper packs a high vitamin C punch. The amount of vitamin C depends on color. Yellow peppers provide the most vitamin C with 184mg (206% DV) per 100 gram serving, 341mg (569% DV) per pepper, and 95mg (159% DV) in 10 sliced strips. Green peppers provide the least vitamin C with 132mg (220% DV) per pepper. Click to see complete nutrition facts.
A staple of pasta sauce and pizza the sweet bell pepper packs a high vitamin C punch. The amount of vitamin C depends on color. Yellow peppers provide the most vitamin C with 184mg (206% DV) per 100 gram serving, 341mg (569% DV) per pepper, and 95mg (159% DV) in 10 sliced strips. Green peppers provide the least vitamin C with 132mg (220% DV) per pepper. Click to see complete nutrition facts.
#4: Fresh Herbs (Thyme and Parsley)
Fresh and dried herbs are packed with vitamins and health benefits, they can be used in almost any soup, stew, or as the main ingredient to a salad like tabouleh. Thyme provides the most vitamin C of any herb with 160mg (267% DV) per 100 gram serving, 1.6mg (3% DV) in a single teaspoon. Parsley provides 133mg (222% DV) per 100 gram serving, 79mg (133% DV) per cup, 5mg (9% DV) per tablespoon, 13.3mg (22% DV) in 10 sprigs. Click to see complete nutrition facts.
Fresh and dried herbs are packed with vitamins and health benefits, they can be used in almost any soup, stew, or as the main ingredient to a salad like tabouleh. Thyme provides the most vitamin C of any herb with 160mg (267% DV) per 100 gram serving, 1.6mg (3% DV) in a single teaspoon. Parsley provides 133mg (222% DV) per 100 gram serving, 79mg (133% DV) per cup, 5mg (9% DV) per tablespoon, 13.3mg (22% DV) in 10 sprigs. Click to see complete nutrition facts.
#5: Dark Leafy Greens (Kale, Mustard Greens, Garden Cress)
Dark leafy greens are more than just a source of calcium, and are packed with other vitamins including vitamin C. Raw kale provides the most vitamin C with 120mg (200% DV) per 100 gram serving, 80mg (134% DV) per cup chopped. It is followed by mustard greens which provide 70mg (117% DV) per 100 gram serving, and 29mg (65% DV) per cup chopped. Garden cress provides 69mg (115% DV) per 100 gram serving, or 35mg (58% DV) per cup. Click to see complete nutrition facts.
Dark leafy greens are more than just a source of calcium, and are packed with other vitamins including vitamin C. Raw kale provides the most vitamin C with 120mg (200% DV) per 100 gram serving, 80mg (134% DV) per cup chopped. It is followed by mustard greens which provide 70mg (117% DV) per 100 gram serving, and 29mg (65% DV) per cup chopped. Garden cress provides 69mg (115% DV) per 100 gram serving, or 35mg (58% DV) per cup. Click to see complete nutrition facts.
Broccoli provides 89mg (149% DV) of vitamin C in a 100g serving, 81mg (135% DV) per cup chopped, 28mg (46% DV) per piece. Raw cauliflower provides much less with 46mg (77% DV) per cup, raw brussles sprouts provide 75mg (125% DV) per cup, 16mg (27% DV) per sprout. Click to see complete nutrition facts.
#7: Kiwi Fruits (Chinese Gooseberries)
Kiwi fruits are tart as well as decorative, they make a great addition to any fruit salad or dessert. A 100g serving will provide 93mg (155% DV) of vitamin C, that is 164 mg (273% DV) per cup, 84mg (141% DV) per fruit.
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#8: Papayas (aka: Lechoza, Mamão, Pawpaw)
In addition to vitamin C, papaya is also a great source of vitamin A and folate (vitamin B9). Papaya provides 62mg (103% DV) per 100 gram serving, that is 87mg (144% DV) per cup cubed, and 188mg (313% DV) in a medium sized papaya.
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#9: Oranges and Clementines (Tangerines)
Oranges, citrus fruits, and their zest (the shavings of their peel) are all high in vitamin C. Oranges provide 59mg (99% DV) per 100 gram serving, 98mg (163% DV) per cup, and 83mg (138% DV) per orange. Clementines, or tangerines, provide 49mg (81% DV) per 100 gram serving, or 36mg (60% DV) per fruit.
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#10: Strawberries
Strawberries are delicious and make a great addition to desserts or drinks. Strawberries provide 59mg (98% DV) per 100 gram serving, 98mg (163 % DV) per cup slices, and 11mg (18% DV) in a single large strawberry.
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Strawberries are delicious and make a great addition to desserts or drinks. Strawberries provide 59mg (98% DV) per 100 gram serving, 98mg (163 % DV) per cup slices, and 11mg (18% DV) in a single large strawberry.
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14 टिप्पणियां:
गलत खानपान का असर हमारे हर्ट पर पड़ता ही हैं,बचाव ही सर्वोतम उपाय है,लाभकारी जानकारी.
बहुत उपयोगी जानकारी से भर पुर -आभार
latest postऋण उतार!
गलत खान पान का असर स्वास्थ पर पड़ता है उपयोगी पोस्ट,,,
Recent Post: सर्वोत्तम कृषक पुरस्कार,
सुन्दर प्रस्तुति है आदरणीय |
शुभकामनायें-
अच्छी जानकारी .....आभार .
इस पोस्ट में चाय की चर्चा ..काफी सुन्दर जानकारी के लिए आभार
बहुत उपयोगी जानकारी आभार .!!!
शब्दों की मुस्कुराहट पर अक्सर मैं
बहुत उपयोगी जानकारी असर पड़ता गलत खान पान का अच्छी जानकारी उपयोगी प्रस्तुति
ब्राउन राइस के फायदे अनेक हैं पर आसानी से मिलते नहीं हैं, बहुत उपयोगी नुस्खे..आभार !
स्वास्थ्यवर्धक सूचना महत्वपूर्ण।
स्वास्थ्यवर्धक सूचना महत्वपूर्ण।
बहुत ही उपयोगी जानकारी..
बहुत उपयोगी जानकारी सर!
धन्यवाद!
~सादर!!!
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